Bilo jednom na Proslapu!!!


Čovjek koji ne poštuje svoje ne može ni tuđe.

Piše: Ivan Filipović

15. 5. 2022. godine na Proslapskoj Planini je blagoslovljena i otkrivena Spomen ploča na kojoj pišu 162 imena poginulih i nestalih Proslapljaka.

Proslapska Planina je taj dan doživjela što nije nikad prije!

Taj dan je prvi put dokle sjećanja sežu kročila noga jednog Biskupa na ovo krvlju i znojem natopljeno tlo!!!

Uz to što je ova zemlja dobro natopljena krvlju i suzama svojih kćeri i sinova, ona je i dobro armirana kostima onih koji su živote dali za slobodu svoga Doma!!!

O tome je li bilo puno groblje ili je moglo biti punije, ne želim.

Bilo je dovoljno da veličanstveno odamo počast našim precima popisanim na tim pločama!

O tome je li došao svatko tko je trebao, također ne želim.

Došao je tko je osjetio potrebu doći!

O tome je li bilo smetnji i podmetanja u realizaciji tog projekta ne bih.

Projekt je realiziran, i to je sasvim dovoljno da se ne sjećamo ni podmetanja ni smetnji!!!

Kažu majke da sav bol i patnja poroda nestane onoga trenutka kad majka uzme svoje novorođenče u ruke, sve je rečeno u ovoj rečenici!!!

Godinu dana je prošlo od ideje do realizacije.

Tu godinu sam stavio u ovih nekoliko rečenica, pa i dio krvave prošlosti od Bleiburga i Križnog puta, u svom obraćanju nazočnima.

” Poštovani prijatelji, dragi gosti, danas smo se okupili u ovom našem malom mjestu, na Proslapskoj Planini, u svečanoj atmosferi blagoslova i otkrivanja Spomen ploča našim precima.

Ispred nas su ploče na kojima su ispisana 162 imena poginulih i nestalih, od četničkog pokolja 8. listopada 1942. godine do završetka Domovinskog rata.

Njihov jedini grijeh je bio to što su Hrvati i što su svoji na svome, i kao takvi su smetali raznim političkim igrama i kombinacijama!

Na našu žalost, ni danas nisu ništa bolja vremena, rekao bih čak i gora, jer, unatoč činjenici da smo skupo platili Slobodu u Domovinskom ratu, Hrvati opet doživljavaju progone i poniženja, kao i poslije onog rata!!!

I danas, dakle, sudbinu Hrvata kroje oni koji, niti su željeli niti su se borili, ni za Slobodu, ni za Domovinu!!!

Danas nam, na žalost, te i takve strukture, uz pomoć sebi sličnima u Austriji, zabranjuju odavanje počasti i sjećanja, najvećem stratištu Hrvata u povijesti, Bleiburga i Križnog puta, koje je započelo baš ovih dana 1945. godine!

Na žalost, i na ovim pločama ima imena koji su nestali na Bleiburgu i Križnom putu!

Evo, mi smo ovim činom danas, otrgli iz zaborava ova 162 imena koja će ostati tu zapisana, i koja će podsjećati generacije koje dolaze, da su tu živjeli Hrvati, i da su tu ubijani Hrvati!!!

Da su tu živjeli Hrvati, na svojoj djedovini, i da su ubijani samo zato što su Hrvati!!!”

Još jedanput iskreno HVALA svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciji ovog projekta, ove žive uspomene na naše mrtve!!!

default
default

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)