Je li Rama osuđena na komunizam i njegove službe???

U ratu nikad Osmićevci nisu pobijedili Geganovce, ali su ih poslije rata ubijali i progonili!!!

Piše: Ivan Filipović

 

Od 1945. godine do devedesete u Rami su bile dvije ideologije, poglavito među Hrvatima, jer Muslimani su mahom bili uz komunističku, vladajuću ideologiju, a tosu Geganova i Osmića ideologija.

Hrvati koji su u političkom smislu bili skloniji Geganovoj ideologiji su bili narod drugog reda u odnosu na one Hrvate i ostale koji su bili skloniji Osmićevoj ideologiji.

Dakle, uzimam dva konkretna primjera Ramljaka različitih ideologija.

Od devedesete do danas nije se ništa, ili nije se puno, promijenilo, osim države, nema više Jugoslavije, nastale su uglavnom nacionalne države, ali su ostali mentalni Jugoslaveni.

U političkom smislu sve je skoro isto, poglavito kod nas u Rami.

Dakle, od 1945. do 1990. “Geganovi sljedbenici” su bili podređeni “Osmićevim sljedbenicima”, i bili su u odnosu na njih narod drugog pa i trećeg reda!

Međutim, političkom promjenom , padom komunizma, mada padom komunizma nisu pali i komunisti, komunisti su se samo presvukli i ostali, ponadali smo se mi Hrvati skloni Geganovoj ideologiji kako će u najmanju ruku prestati ta diskriminacija nad nama.

Na našu žalost to se nije dogodilo, i danas sljedbenici Osmićove ideologije su u odnosu na nas sljedbenike Geganove ideologije, u povlaštenom položaju!!!

I danas Osmićevi ideološki sljedbenici dobivaju poslove, namještenja, političke pozicije i sve ono  što donosi vlast i bliskost vlasti!

Dok i danas sljedbenici Geganove ideologije, pa i sami sudionici Domovinskog rata, u odnosu na ove prve su i danas u podređenom položaju!

I danas potomci ovih “osmićovaca” dobivaju poslove bez problema, za njih su zagarantirana radna mjesta, čak se i izmišljaju, dok za ove druge otvoren je put u neizvjesnost!!!

Put u daleki svijet!!!

Dakle, ostaje nepoznanica, barem meni, što je to tako?

Je li razlog tome istinska intelektualna i svaka druga nadmoć “osmićevaca” nad “geganovcima”, ili je u pitanju čista politička privilegija?

Nekako sam siguran da je ovo drugo u pitanju, dakle, da je nebitna kvaliteta nego je prevažno i odlučujuće to kojoj ideologiji pripadaš!!!

To je nekako poglavito naglašeno kod nas Hrvate Rame, ali i u Rami općenito!!!

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)