Ova hećimova politika je ubitačna za Hrvate Rame kao i tursko vrijeme!!!

Piše: Ivan Filipović

Nikada do sada, od onoga tragičnoga odlaska Ramljaka u Cetinsku krajinu iz turskih vremena, Rama nije devastirana u demografskom smislu, kao danas!!!
Tada je po nalogu okupatorskih vlastodržaca s onu stranu Dinare poslano izaslanstvo da iz Rame i okolnih mjesta dovede što veći broj Hrvata i Katolika u te prazne prostore i da ih se tu smjesti, dade im se zemlja i započnu novi život i da budu graničari i brana od navale Turaka na te prostore.
Dakle, Stojan Janković je to odradio na svoj način, pomalo i nasilnički jer Ramljaci nisu htjeli ići.
Ni to nasilje nije ispraznilo Ramu, je ju dobro devastiralo, je odveo određen broj Ramljaka, ali je više ostalo nego otišlo!!!
Jedino što mu je uspjelo u potpunosti je to da je odveo sve fratre sa sobom!!!
Poslije toga, svi režimi, uglavnom okupatorski, su Rami radili o glavi, devastirali ju na sve moguće načine i Rama je uvijek bila bazen za iseljavanje, što milom što silom, a glavni razlozi su bili nacionalna i vjerska samosvjesnost Hrvata Rame.
Dakle, od svih režima najgori je bio turski.
Evo, danas u 21. stoljeću, u Rami je slična situacija kao i te godine kad je Stojan Janković došao po Ramljake!!!
I danas je ogroman broj Ramljaka napustio Ramu i otišao, što bi narod rekao trbuhom za kruhom.
Da bude gore, nije to samo odluka onih koji su otišli, gore od toga je to što je to namjera onih koji vladaju Ramom!!!
Namjera jer oni se drže one stare izreka, “manje stado je puno lakše nadzirati”!!!
I zaista je, tko je ikada u životu čuvao zna da je.
Ovi današnji vlastodršci Rame su najsličniji onima iz vremena turske okupacije.
I onda se pitamo kako je moguće da Rama pored ovakve prirodne ljepote, pored ovakvih prirodnih potencijala za život, od poljoprivrede, stočarstva, voćarstva, turizma, a da u njoj život svakim danom nestaje???
Nije u pitanju samo radoznalost mladih ljudi, mada ima i toga, koji se ne vide tu kao nečiji dužnici ili robovi zbog radnoga mjesta, nego je tu glavni krivac odnos vlastodržaca!!!
Njihov cilj je upravo smanjiti “stado” i potpuno ga nadzirati!!!
Oni sebi zadrže dovoljan broj da se mogu održavati na vlasti, daju im na kapaljku, daju im za preživjeti i drže ih na kratkoj uzici, na što kraćoj kako ne bi otišli korak dalje i vidjeli što se događa iza brda, ne, uzica je vrlo kratka i vidljivost je vrlo ograničena!!!
Na žalost, razmišljanje tih na uzicama je još kraće i još ograničenije!!!
Eto, rezultat toga je ovo što danas imamo.
Imamo općinu koja ima najveći proračun po glavi stanovnika u državi, općinu koja ima najmanje zaposlenih u proizvodnom sektoru, ali i općinu koja ima najviše uhljebljenih po općini i raznim javnim ustanovama i Udrugama izmišljenim za uhljebljenje poslušnika!!!
Sila novaca je uložena u “strane investicije”, a domaći poduzetnici otjerani u susjedne općine pa i države, a nigdje radnih mjesta od tih silnih “stranih investitora” koji su dolaze samo izvući novac i otići!!!
Evo, sad se bruji o toj tvornici koju gradi izvjesna “ulagačica” iz Njemačke, a glavninu financira naša općina.
Ipak, to je Rama, i gladna, i bosa, i ponižena, i pogažena, ali prkosna i ponosna!!!
I pored tih na kratkoj uzici u Rami još uvijek ima i onih koji se ne daju svezati, koji se ne daju kontrolirati i nadzirati.
Dokle god ima takvih ima i nade, ako turski zulum nije uspio neće ni poturice!!!

Kad su u pitanju fratri ima sličnosti onda i danas.
Turski zulum je utjerao strah u kosti ondašnjih fratrima u Rami pa su pobjegli sa manjim dijelom puka, a ostavili glavninu puka bez pastira.
Ovaj današnji zulum podijelio fratre, okupio je oko sebe one koji su na prodaju, a među njima su razni “karakteri”, od pedofila, pedera, kriminalaca, zavodnika tuđih žena, podvojenih života i osobnosti, one druge je prekrižio!!!
I tu se vidi sličnost režima, ondašnjeg turskog i ovdašnjeg poturičko – podaničkog režima!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)