Javna poduzeća, što je to, zapravo???


Jesu li Javna poduzeća bankomati za izvlačenje novca i perilice za pranje novca onima koji su ih osnovali???


Piše: Ivan Filipović


Jesu li ta poduzeća čiji su osnivači vlasti, unaprijed predodređena za kriminal ili su osnovana kao nekakva kompromisna rješenja koja spajaju nekoliko krajnosti?
U ovoj priči ću se bazirati samo na dva Javna poduzeća, jedno županijsko i jedno lokalno, naše općinsko.
Županija Hercegovačko Neretvanska je 11. 1. 2007. godine osnovala Javno poduzeće Šumsko gospodarsko društvo “Šume Hercegovačko Neretvanske” d.o.o.
To poduzeće je osnovano s namjerom objedinjavanja svih ratnih i poslijeratnih šumskih gospodarstava koja su egzistirala u Županiji i koja su se bavila, uglavnom, sječom šume.
Koliko ih je bilo teško je i pretpostaviti, ali, sasvim sigurno je jedno posebno paralo oči muslimanskom dijelu vlasti u Županiji, Šume Herceg Bosne!!!
Oni su pod svaku cijenu htjeli izbrisati to poduzeće s lica zemlje, ne radi šuma već radi drugog dijela naziva poduzeća, Herceg Bosne!!!
I onda su, kao, dogovorili osnivanje jednog poduzeća u koje bi ušla sva postojeća šumska poduzeća koja egzistiraju u Županiji zajedno sa Šumama Herceg Bosne.
Sva postojeća bi se brisala iz registra postojećih, a nastalo bi samo to jedno.
Zanimljivo je što je u samom startu rađena podvala i prijevara od strane muslimanske politike.
Šume Herceg Bosne su odmah i bezuvjetno prihvatile tu ponudu, ugasile Šume Herceg Bosne i ušle u sastav tog novog poduzeća.
Međutim, otpor pružaju šumski tajkuni iz Konjica.
Oni, ni pod razno, ne dozvoljavaju gašenje svojih postojećih, nelegalnih, poduzeća u sastavnicu toga novoga!
I ne samo to, ne dozvoljavaju tom novom poduzeću, niti bilo kojeg poduzeća koje nije pod njihovom stopostotnom kontrolom, ulazak u šume na prostoru općine Konjic!!!
Nisu se libili ni poručiti politikama, da nikad, ali baš nikad, tamo gdje je čizma ABIH gazila šume u ratu, čizme ili produkti čizme HVO-a, neće ući i nemaju tamo što tražiti!!!
Dakle, toliko o kooperativnosti i iskrenim koalicijama!
Danas smo u situaciji da su ugašene Šume Herceg Bosne, ali su ostala nekakva poduzeća tipa “Prenj” koja su trebala biti sastavnice tog novog poduzeća!
Meritum je politički dogovor koji je po tko zna koji put izigran na štetu Hrvata od strane koalicijskih partnera!!!
Ali, gore od toga je činjenica da osnivač tog poduzeća kad je osnovao poduzeće morao je i osigurati mu Zakon o šumama po kojemu će poslovati, a nije!!!
Kažu da su i Zakon o šumama zaustavili isti ti koalicijski partneri koji nisu htjeli ujedinjenje svih poduzeća!!!
Zaključak ove priče je; osnivač Javnog poduzeća je, svjesno ili nesvjesno, sasvim je svejedno, to isto poduzeće gurnula u kriminal, jer mu nije osigurala legalan rad, nije donijela Zakon o šumama!!!
Za njih ne vrijedi ona Isusova, “oprosti im Oče jer ne znaju što rade”, oni su znali što rade pa stoga za njih vrijedi druga, “Oče, oni znaju što čine, a o oprostu Ti odluči”!!!

Drugo poduzeće je ” Javni prijevoz” u općini Prozor- Rama.
Navodno su im bile namjere tim poduzećem osigurati besplatan javni prijevoz žitelja općine iz svih krajeva i pravaca!??
Takva poduzeća, po slovu zakona, ne smiju ulaziti u poslove s osnivačem nigdje gdje se ostvaruje dobit, jer za poslove s dobiti idu Javne nabave!
i onda, to isto poduzeće, na temelju odluka osnivača i na temelju kršenja Zakona o javnim nabavama preuzima skoro kompletan prijevoz učenika gdje se izdvajaju ogromna sredstva, u ovoj priči uvećana za nekoliko puta i radi se o milijunsko iznosu!!!
Zaključak je isti, svjesno su ga gurnuli u kriminal!!!
Jedina razlika je što u lokalnoj priči nije izigran koalicijski partner, naprotiv, preuzeli su kontrolu nad tim poduzećem, inače velikim potrošačem općinskog proračuna na nezakonit način!!!

Odgovor na pitanje s početka priče odgonetnite sami!!!



Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)