Nož u leđa, Izdaja!!!

Izdaja nikad ne dolazi od neprijatelja, jer, neprijatelj te ne može izdati, izdati te može tvoj, prijatelj, najbliži…., ali neprijatelj nikada!!!

 

Piše: Ivan Filipović

 

Izdaja je stara koliko i ljudski rod, seže od prvi ljudi.

Obično izdaje dolaze zbog osobnih interesa koji se kose s interesima naroda, većine, pa i interesima najužeg kruga.

Tu ljudsku osobinu bi najviše koristili okupatori, međutim, koristili su ju i vlastodršci pa i neprijatelji, čak i u ratovima!

Tražile bi se osobe sklone izdaji i nuđeno im štošta za izdaju, a s obzirom da su to bile mahom lakome osobe, lako bi pristajale na izdaju i suradnju s neprijateljem.

Svi okupatori koji su protutnjali našim prostorima su koristili taj “institut izdaje”!!!

Ti izdajnici bi koristili okupatoru, i trenutkom potrebe za njihovim uslugama i oni bi gubili na “vrijednosti”, a mnogi bi gubili i živote i privilegije stečene izdajom, a pošto su kod onih koje su izdali već izgubili svaku vrijednost postajali bi obične ništarije!!!

U vrijeme turske okupacije koja je bila najdulja, najviše je bilo tih izdaja.

Izdajnici bi pristajali na sve, mijenjali bi sve, i vjeru, i naciju, samo zbog “statusa” kojeg bi dobili od okupatora za izdaju!

Vrijednost tih “statusa” trajala bi dokle bi bilo potrebe za izdajom.

Turci bi ih zvali poturice, jer unatoč izdaji, nisu ih nikad prihvaćali sebi ravnima, vodeći se logikom, ako su izdali svoje, sebe, izdati će opet, čim im se ukaže prilika i ponuda!!!

Okupatori su, domaći, autohtoni narod, katoličke vjere, nazivali “kauri”,  što je kod njih značilo nevjernici, a zapravo su oni bili najveći nevjernici, jer vjernici ne rade ono što su oni radili!!!

Bila je vječito neprijateljstvo između Turaka i Kaura, jer su jedni za druge bili nevjernici, a Turci su još dodatno bili i okupatori i samim tim nisu bili prihvaćeni, osim od izdajica!!!

Janjičari su bili najopasnija vojna formacija koja je bila najrigoroznija za narod iz kojeg su potekli, međutim, oni su otimani kao djeca i vojno obrazovani kao najveći neprijatelji onih od kojih su potekli!!!

Naravno, oni nisu znali svoje porijeklo, pa se samim tim i ne mogu svrstati u izdajnike.

Međutim, taj naziv janjičar se u današnjici često koristi kao sinonim za izdajnike, mada su poturice one prave, izvorne izdajice, jer su to postale svjesno i u znanju!!!

Kod nas Hrvata je sve do danas previše tih izdajica, možda manje janjičara, a uglavnom poturica!!!

Rama je i u tursko vrijeme imala i izdajnika i poturica, ali većina su bili svjesni sebe, svoje vjere i nacije, i kao takvi su živjeli, teško i pod pritiscima, ali živjeli, i preživjeli!!!

Na žalost ni danas nije ništa bolje.

I danas Ramom haraju te poturice i moderni janjičari, na štetu domaćeg puka, svjesnog svoje vjerske i nacionalne pripadnosti!!!

Ovih dana smo svjedočili jednom takvom događaju gdje domaće poturice i janjičari okreću leđa domaćim Kaurima i padaju pred noge novim okupatorima!!!

Što je posrijedi, sklonost izdaji ili prevelika želja za bogatstvom, nije jasno?

Što god da je jednako je OPASNO, i neće završiti dobro za izdajnike!!!

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)