Diktatura pod krinkom “građani”!!!

Sve diktature su građene i počivale na nekim zvučnim nazivima, a nama najpoznatija i najokrutnija se zvala “bratstvo i jedinstvo”!!!

 

Piše: Ivan Filipović

 

Građani, što je to, zapravo???

Nekad je to bio naziv za stanovnike grada-gradova, no, danas je to dobilo sasvim drugo značenje.

Svjedoci smo kako se u zadnje vrijeme, u nas u BiH, naprasno ističe ta sintagma “građani, gransko, građanski”, u biti je nejasno što se pod tim podrazumijeva i što to u stvarnosti znači, mada se da naslutiti!?

Ono, dakle, što je u Jugoslaviji bilo “jugoslavenstvo”, izmišljena nacija” kojom bi ojačali tu Jugoslaviju, a oslabili nacije unutar te Jugoslavije i legitimnost naroda koji su živjeli u toj državi, to bi u BiH trebalo značiti to “građani”!!!

Bojim se da je namjera ovih zagovornika “građanskoga” ista kao i onih prije!!!

Zanimljivo je, a u isto vrijeme kontradiktorno, to što ovi što se kunu u “građansko” se kunu i u ZAVNOBIH, a u ZAVNOBIHU stoji da BiH država naroda Hrvata, Srba i Muslimana i svih koji u njoj žive!!!

Dakle, po ZAVNOBIHU BiH je zajednica naroda, i tu priča završava!!!

Po Daytonu je također BiH država dva entiteta i tri naroda, Hrvata, Srba i Muslimana, i ostalih koji u njoj žive, ostale narodnosti!!!

I sad se našli neki promašeni politički likovi izgubljenih identiteta i članovi ili potomci miješanih brakova koji bi izbrisali narode u BiH, i iznad tih naroda staviti to “građansko”, nešto, dakle, što je anacionalno, što ne postoji ni u čemu osim u njihovim glavama, a to nešto bi brisalo te narode i nacije koji su temelji BiH!!!

Zapravo, to “građansko” bi bila batina ili šarena laža poput “bratstva i jedinstva” kojom bi držali pod kontrolom narode koji žive u BiH!!!

Teško će to proći.

Zapravo, vidjeli smo kako je Jugoslavija završila, i siguran sam da ni BiH neće bolje proći, osim što, možda, neće biti rata, ali, zasigurno neće biti ni mira, a još manje te “građanske” koju bi nam nazor nametnuli!!!

To je nemoguća misija.

Ja sam Hrvat, rođen i živim u Rami, u BiH, i nikad me nitko ne može natjerati da budem to što netko želi!!!

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)